Escapada Baixa

Praça do Comércio, Lisboa (Portugal)

Baixa és el barri més cèntric de Lisboa i, no em cansaré mai de dir, que és una de les zones que més m’agrada de la ciutat. Cada vegada que hi vaig, faig el mateix recorregut a peu. Més el visc, més m’agrada.

El que es veu a l’actualitat és la reconstrucció que es va fer després del terrible terratrèmol que va patir Lisboa al segle XVIII. El seu estil clàssic amb les façanes cobertes de rajoles i el terra amb “adoquins” deixa sense paraules a tot aquell que el visita.Els límits estan molt ben definits. Va des de la Praça do Rossio fins la Praça do Comércio. Jo recomano caminar-ho seguint aquest ordre:

  • Praça do Rossio: és una de les places més animades de la ciutat; de fet, és el punt de trobada tant per lisboetes com per turistes. A un extrem, hi ha la meravellosa estació de tren de merescudíssima visita (a mi em va impressionar) i el Teatre Nacional. I just davant d’aquest últim hi ha el Monument a Pedro IV, que tant simbolitza la plaça junt amb les dues fonts ubicades de forma simètrica. Aprofiteu per apropar-vos a la Praça da Figueira a on podreu veure l’estàtua de Dom Joao amb el Castelo de San Jorge al fons.
  • Tornant en direcció cap a la Praça do Rossio, s’agafa l’elegant Rua Augusta. És l’eix de la reforma posterior al terratrèmol. És el carrer principal i centre neuràlgic de la ciutat. Cal posar-se calçat còmode i caminar sense pressa. És per vianants, vol dir que no s’ha de patir pel trànsit… només contempleu els edificis. A part de mil comerços, hi ha el Nucleo Arqueológico da Rua dos Coreeiros i el MUDE (Museu Do Design E Da Moda) que li han donat més atractiu al carrer.
  • Tot just agafar la Rua Augusta, al primer carrer que creua ja es veu el “Elevador de Santa Justa“. Es va construir amb la finalitat de comunicar la part alta de la ciutat amb la baixa; però avui dia és un dels reclams turístics més importants de Lisboa. És neogòtic i està construït amb ferro. Preciós… sobretot de nit! Va obrir les seves portes al públic al 1902 i té 45 metres d’alçada que permeten gaudir de bones vistes de la Baixa.
  • Continuant per la Rua Augusta s’arriba a l’Arco de Rua Augusta que és el que marca l’accés a la Praça do Comércio. He de dir que és molt més bonic vist just de la l’altre banda. Només creuar-lo, doneu-vos la volta per contemplar-lo bé. Hi ha quatre estàtues que representen a Viriato, Vasco da Gamma, Pombal i Nuno Álvares Pereira i dos genis que simbolitzen el Duero i el Tajo.
  • Praça do Comércio: mereixeria un post dedicat. S’ha guanyat la fama de ser una de les places més boniques del mon i jo ho corroboro. Té una arquitectura impressionant. Ha estat dissenyada i construïda en una esplanada guanyada al mar (Terreiro do Paço); de fet , la manera en s’obre a l’estuari del Tajo, la fa molt especial. Sovint es fan exposicions d’escultura a l’aire lliure. Al mig hi ha l’estàtua eqüestre de José I que va substituir a la d’Apolo que fins el terratrèmol va estar a la mateixa ubicació. És un símbol que te la finalitat de perpetuar la memòria del rei que va reconstruir la ciutat. Apropeu-vos també al Cais das Colunas: és el moll on arribaven els vaixells de les grans personalitats. Aprofiteu la visita per provar el tan famós ginjinha, aiguardent dolç que té molt èxit.

Un barri amb molt carisma a la millor ciutat d’Europa.

Duració
En un dia es pot veure tot Baixa.
Nens
Sense problemes.
Animals
Sense problemes.

Comentaris

  • (no serà publicat)