Escapada Casa Terrades o Casa de les Punxes

Av. Diagonal, 420, Barcelona, Barcelona (Espanya)

Tots sabem que és un dels reclams turístics més importants de Barcelona; de fet, és un dels edificis més fotografiats de la ciutat. Però el que molts no saben és que a l’estiu del 2016 es van obrir les portes al públic, per primera vegada a la història, permetent així l’accés a l’interior. És justament per això que us en vull parlar.

Bartomeu Terradas va ser un reconegut industrial tèxtil casat amb la sabadellenca Àngela Brutau amb qui va tenir quatre fills: Rosa, Bartomeu, Josefa i Ángela. Va ser el fill qui va encarregar a l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch una casa per cada una de les seves germanes en un mateix edifici. El terreny tenia forma irregular amb sis cantonades que coincidien amb les interseccions dels tres carrers i que es van coronar amb sis torres punxegudes que donen el nom popular de la “Casa de les Punxes”.

El disseny de l’edifici s’inspira en el castell de Neuschwanstein a Baviera (Alemanya). La façana principal es va ubicar a la l’Avinguda Diagonal i de cara a Passeig de Gràcia. Aquesta era la millor manera que tenia la família Terradas per mostrar la seva sumptuositat i, per tant, el seu estatus social (tal i com feien totes les famílies burgeses a la ciutat comtal).Aquest espectacular edifici és un dels més emblemàtics de Barcelona i al 1975 va ser declarat monument històric nacional.

Actualment és de propietat privada. Des d’agost del 2016, la Casa Terradas es pot visitar gràcies a les obres de rehabilitació a l’interior d’una de les cases.

Recomano fer la visita guiada, durant la qual s’explica la història de la casa i de la família i a on us faran fixar-vos en detalls de la façana que potser no havíeu vist mai. Ajuda a entendre molts dels simbolismes que s’observen des de fora: obsessió per la naturalesa, distintius de cadascuna de les propietàries (àngels, roses, inicials…), trencament de tradició arquitectònica amb la utilització del ferro, etc.

Durant la visita també es puja al terrat. És un espai diàfan amb una superfície de més de 600 m2, on als laterals hi ha les torres. La torre més gran, situada a la cantonada de l’avinguda Diagonal amb el carrer Rosselló, té tres nivells i ofereix una vista privilegiada de la ciutat. Estigueu ben atents perquè tot sovint hi organitzen esdeveniments. De fet, les torres també es lloguen per temes privats (events@lespunxes.com).

És visita obligada per conèixer la història de la burgesia i entendre com aquesta va ser la principal impulsora del modernisme català.

Duració
Es necessiten tres hores per fer la visita guiada i les visites al terrat i a la casa per lliure.
Nens
Sense problemes.

Comentaris

  • (no serà publicat)