• Menu
  • Menu

Escapada Upper Manhattan: Harlem


Escapada Upper Manhattan: Harlem

Accès

Es pot anar a peu pels carrers més transitats i coneguts.

Anar amb compte en ficar-se a segons quins carrers.New York (Estats Units)

Qui visiti la ciutat de New York té la obligació de donar una volta pel mític barri de Harlem.

Està ubicat al nord de Manhattan. És una de les majors residències d'afro-americans des de 1920 i ha estat testimoni de creacions artístiques com el jazz. A partir de 1960, el barri es va anar radicalitzant i van aparèixer ideòlegs revolucionaris que van pretendre invertir el racisme cap a la raça blanca. Durant una època, va ser un barri perillós. A hores d'ara, encara hi ha zones que més val no anar-hi.

Vaig pujat des de Manhattan per la Columbus Avenue, que va paral·lela al Central Park per l'oest. Vaig enllaçar amb la Morningside Avenue fins arribar a Martin Luther King Boulevard. En aquesta cruïlla ja es comença a respirar l'ambient de Harlem.

125th street, també anomenada Martin Luther King Boulevard, es considera el carrer principal de Harlem. En ell hi ha un dels edificis més destacats i mundialment conegut: l'Apollo Theatre. És una sala d'espectacles mítica. Cap al 1940 va ser símbol de la música negra americana; però realment es fa cèlebre amb les "Amateurs Nights". Feien pujar a l'escenari a musics desconeguts pel públic. Ella Fitzgerald, James Brown i Michael Jackson (amb els Jackson Five) van fer les seves primeres actuacions en aquest concurs organitzat els dimecres per la nit aquí. Encara es mítica la frase que descriu a l'Apollo: "allà on els somnis es realitzen i on van néixer les llegendes". Va ser un trampolí per molts. A dia d'avui encara es celebren les "Amateurs Nights" els dimecres amb el lema de "Be Good or Be Gone".

Una mica més endavant i girant al Adam Clayton Powell Jr Blvd, hi ha "The Greater Refugee Temple". És un edifici estrany. No crida gens l'atenció. És un cub gran amb ralles verticals de colors. Gens maco. No tenia cap intenció d'entrar-hi fins que vaig veure el cartell "Funeral in Process". Una cosa dins meu em va empènyer cap a dins. En principi, no ens volien deixar entrar. Ens van explicar que hi feien misses amb Gospel pels turistes els diumenges (es poden veure en streaming); però com vam insistir una miqueta, ens van deixar entrar amb la única condició de que havíem de respectar que era un enterrament i no podíem fer fotos. És una de les experiències més impressionants que he viscut mai. Us asseguro que el calfred intern va ser immens. La seva missió és connectar a les persones a la fe. A mi em van connectar a altres sensacions que no oblidaré mai.

És un barri molt interessant amb molta història al darrera.

Recomano llegir: Lo mejor de Nueva York 5 (Guías Lo mejor de Ciudad Lonely Planet)

Millor buscar allotjament a Manhattan. Està relativament a prop i és més segur.

Duració:

En un día, ben aprofitat, es pot veure Harlem.


Nens

Sense problemes.


Animals

Sense problemes.


Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *