• Menu
  • Menu

Escapada Isla Cubagua


Escapada Isla Cubagua

Accès

S’accedeix amb catamarà des de la Playa El Yaque de la Illa Margarita; però també s’hi pot accedir des de la Illa de Coche. El trajecte dura uns 45 minuts i la navegació, pel Carib veneçolà, és tranquil·la.Isla Cubagua (Veneçuela)

Heu sentit parlar alguna vegada de Cubagua? És una meravella de la natura injustament desconeguda i on vaig gaudir més d'una copa de ginebra ! ;-)

El catamarà surt de la famosa platja El Yaque de la Isla Margarita retirant-se en silenci i deixant el bullici de gent a la sorra. Poc a poc, es va desplaçant cap al sud-oest apropant-se a una illa molt plana, de la que només destaca un far solitari i poques construccions en estat decadent. Un vaixell, naufragat molts anys enrere, es manté ferm i rovellat com si volgués mostrar el seu patiment als turistes que, com bojos, li fem fotos des de totes les perspectives. 

S'arriba a la Bahia de Charagato.  Una senzilla plataforma de fusta, dues casetes pintades de blanc i blau, tres palmeres i quatre "peñeros" és el que dona la benvinguda. Té un encant especial i em va enganxar des del primer moment; però l'evident estat de decadència es posa de manifest inclús abans de baixar del catamarà.

La illa és petita. Son 24km² a on es poden veure platges meravelloses completament solitàries, les runes del que va arribar a ser un important poblat al segle XVI gràcies a les seves perles i un desert que impressiona per la soledat. M'atreveixo a dir que és un dels llocs que més m'ha captivat del món.

A la dreta de les cases, hi ha una platja ample de sorra blanca. Hi ha un desnivell, on a la part de dalt es pot gaudir de vistes meravelloses de tota la badia. Endins i per sorpresa meva, hi ha una gran varietat de cactus. Vist això, recomano caminar en direcció oposada cap al far que està just a l'altre punta de la illa.

El primer tram, després de passar el petit i pintoresc "Puesto Naval de Cubagua" vigilat per dos joves, és una llarga platja paradisíaca. Sorprèn que no hi ha absolutament ningú gaudint-la. Quatre palmeres, una barca anomenada "El matemático" i casetes abandonades acaben de dibuixar el perfecte escenari ja marcat per la sorra blanca i l'aigua transparent.

De seguida s'arriba a un tram de sorra vermellosa ple de cactus i cases abandonades. Em va agradar l'entorn, però em va fer tristor alhora. El lloc és fascinant tal i com està; però no us negaré que em van agafar ganes de reformar les cases i comprar-ne una! Quina pena que ningú pugui gaudir d'aquell espai tan solitari i envoltat de natura meravellosa. Quina pena que s'hagi deixat morir un poble com aquell. Minuts més tard, una persona local em va explicar que allò eren les restes del poble on vivia la gent que es dedicava a explotar les perles (activitat prohibida a dia d'avui). Cap a l'interior, hi ha restes de cases més antigues que son les que marquen el començament del desert. Molts metres de terra blanquinós, salat i sec. El silenci i la calor fan por. Només s'escolta el soroll del vent. Aquest tram em va fer més tristor... allà hi havia hagut vida i ara estava tot abandonat.

Continuant el caminet cap al far i sempre vorejant la costa, hi ha les dues úniques cases amb vida. Els pescadors passen alguns dies allí mentre treballen, tot i que les famílies continuen les seves vides a la veïna Isla Margarita. En aquest tram, les entrades del mar son petites cales molt curioses amb sorra vermellosa i aigua blava.

Arribar al far no té preu. Està completament sol, però impecablement cuidat. El silenci i les bones vistes és el que ofereix aquest raconet durant tot el dia, perquè ningú s'hi apropa. En aquesta zona i seguint sempre la recomanació de la gent local, vaig aprofitar per fer uns banys de fang amb la sorra i em va quedar una pell meravellosa!

A la illa no hi ha hotels (jo em vaig allotjar a l'hotel "Agua Dorada" d'Isla Margarita). És per això que les escapades que ofereix el catamarà son de dia sencer. Tampoc hi ha restaurants. Ells organitzen un dinar senzill, però correcte. Munten una taula gran per tots els clients del catamarà a sota d'un porxo. És la única opció que hi ha.

Cubagua forma part de l'estat de Nueva Esparta juntament amb la Isla Margarita i la Isla de Coche. És un petit paradís solitari i abandonat que es fa estimar.

La guia Venezuela (Guías de País Lonely Planet) [Idioma Inglés] és molt complerta. Hi ha poca informació sobre la Isla Cubagua, però en general és molt pràctica.

Si sou dels que necessiteu estar connectats inclús a l'estranger, compreu la targeta SIM de Venezuela a Holafly abans de marxar. Us l'enviaran a casa i us aplicaran un 5% de descompte per venir de Raconets.

Si necessiteu i/o voleu ajuda en la organització de l'escapada, no dubteu en enviar-me un mail!

Duració:

Un dia és suficient per veure la illa.


Nens

Sense problemes.


Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *