• Menu
  • Menu

Escapada La Vall d’Ora


Escapada La Vall d’Ora

Accès

A la carretera que uneix Solsona amb Berga hi ha un trencall on s’indica “La Vall d’Ora”.

Són pocs quilòmetres fins arribar, però la carretera és estreta i té corbes.


Navès
Lleida (Espanya)

Tenia tanta il·lusió per anar a "Forest Days" que em vaig oblidar de buscar informació de la zona. Ni coneixia els voltants, ni sabia què s'hi podia fer/veure; però, la Montse i el John de seguida em van parlar de La Vall d'Ora.

És relativament petita i el seu interès històric-cultural i natural em van convèncer ràpidament.

A la mateixa carretera, que segueix el curs del riu "Aigua d'Ora", hi ha un petit pàrquing amb cartells informatius. Deixeu el cotxe i feu la visita a l'Ecomuseu de la Vall d'Ora, que està als peus dels impressionants Cingles de Busa:

  • Monument al compte Guifré. ULL!!! Aquí és on va néixer la bandera catalana l'any 897. Segons explica la llegenda, just aquí és on el comte Guifré el Pilós va impregnar el seu escut daurat amb les quatre barres de sang. Hi ha un monument commemoratiu.
  • El museu, que era l'antiga escola rural, acull una mostra dels diferents oficis del camp. Molt a prop hi ha la serradora i el molí de Ca l'Ambrós. No oblideu contemplar la bellesa del petit pont romànic.

Per concertar visites a l’Ecomuseu de la Vall d’Ora, cal trucar a l’Oficina de Turisme del Solsonès.

Continuant per la mateixa carretera, a uns 3 km, s’arriba a l’església de Sant Pere de Graudescales (segle X). Hi ha una tanca que, tot i que no ho sembli, es pot creuar amb el cotxe. Aquí la carretera es converteix en camí de carro (sense asfaltar). Passareu per camps amb vaques i arribareu a un pont de fusta. A mi em va fer por creuar-lo amb el cotxe. Des del pont fins l'església hi ha uns 15 minuts caminant.

L'exterior de l'església és fantàstic. És molt sòbria. M'hauria passat hores mirant-la. La pena és que sempre està tancada, però una gran finestra a la porta deixa veure l'interior. És un antic monestir benedictí consagrat l’any 913, en el qual va viure una comunitat de monjos fins al segle XIII. A partir de llavors, esdevingué una parròquia.

Història i natura conviuen en aquesta vall de merescuda visita.

 

Duració:

La visita es pot fer en un matí ben aprofitat, sempre i quan no s'agafi cap GR i es visiti el que s'especifica al post.


Nens

Sense problemes.


Animals

Sense problemes.


Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 comments