• Menu
  • Menu

Escapada Cartoixa d’Escaladei


Escapada Cartoixa d’Escaladei

Accès

S’accedeix per carretera en bon estat.


Camí de la Cartoixa, s/n Escaladei
Tarragona (Espanya)
Telf: 977 827006
Web: https://www.mhcat.cat

La Cartoixa és visita obligada per tots els que vulgueu fer un viatge als orígens del Priorat. És una de les claus principals per entendre la història de la comarca.

Va ser fundada pel rei Alfons el Cast al segle XII aconseguint que fos la primera cartoixa de la península ibèrica. Els monjos de l'ordre de la Cartoixa van estendre per tot el territori el cultiu de les vinyes i l'elaboració del vi. De fet, ells van aconseguir que la Cartoixa subsistís fins el 1835, travessant èpoques de gran esplendor. Va ser just aquest any que, amb la Desamortització de Mendizábal, els monjos van fugir sobtadament privats de les seves terres. En dos anys es va convertir en un munt de runes pels saquejos.

La ubicació exacte de la Cartoixa és deguda al somni d'un pastor. Ell va somiar que els àngels pujaven al cel per una escala just allà; d'aquí ve el nom d'Escaladei o "escala de Déu". Aquest somni va ser rellevant per decidir el lloc i el nom de la Cartoixa.

Fins ara he parlat de la història. Fascinant escoltar-la explicada "in situ"; però... no em vull oblidar ni donar-li menys mèrit a la bellesa de l'escenari. Els arcs de l'entrada i la portada neoclàssica amb la Serra Major de Montsant de fons li donen un encant certament especial. Vaig quedar meravellada només entrar. Natura i història van de la mà en aquest fantàstic entorn.

Avui dia es poden visitar les seves ruïnes fent un recorregut comentat per l’exterior dels 3 claustres, l’església i refectori, així com d’una cel·la reconstruïda. Em va impressionar molt veure el que era fa segles i el que és avui.

El Celler "ScalaDei" va ser fundat per les mateixes famílies que el 1840 van comprar la Cartoixa. D’aquest celler van sortir les primeres ampolles de vi Priorat que al 1878 van anar cap a l’Exposició Universal de París. Vins que encara avui dia s’envelleixen a l’antiga cava dels cartoixans del segle XVII. Està oberta exclusivament a les visites guiades.

Genial!

Duració:

La visita a la Cartoixa es pot fer en un matí.


Nens

Sense problemes.


Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *