• Menu
  • Menu

Escapada Ruta dels Pelegrins de Besalú


Escapada Ruta dels Pelegrins de Besalú

Accès

A Besalú s’ha d’agafar la N-260 direcció Figueres.
A pocs metres, agafar el trencall a l’esquerra cap a Beuda (GIV-5234).
Aquí comença la ruta: Sant Pere de Lligordà, Sant Sepulcre de Palera i Sant Feliu de Beuda.


Beuda
Girona (Espanya)

Soc fan de Besalú. Em sembla un poble fascinant. Sempre trobo una excusa per deixar-m'hi perdre i aprofito per gaudir de la magnífica cuina del "Pont Vell". L'únic problema de que em fascini tant és que no m'aventuro a descobrir els seus voltants. M'hi sento a gust i la visc més intensament a mesura que em vaig fent més i més gran.

Un dia navegant per Internet vaig descobrir una ruta de pelegrinatge que em va cridar l'atenció. Sortia de Besalú i les distàncies semblaven curtes. Així és que ja tornava a tenir excusa per fer la visita de rigor al "Pont Vell"; però aquest cop l'excursió seria diferent.

Inicialment, el pelegrinatge era un viatge a un lloc sagrat per la religió per tal d'obtenir els favors de la divinitat o la penitència. Penso (i això és una opinió personal) que aquest concepte ha anat desapareixent per donar pas a un exercici de coneixement i treball intern de les persones. Sigui com sigui, la ruta té un alt interès històric-cultural que val la pena de viure.

La primera aturada és a Sant Pere de Lligordà. És una església del segle XII. Construïda en una nau rectangular i acaba en un absis semicircular. És petitona, d'estil romànic i amb un encant que enamora. Com en moltes altres esglésies arreu del país, me la vaig trobar tancada en cap de setmana i no vaig tenir la oportunitat de visitar-la per dins. Des d'aquí manifesto públicament que no entendré mai que les esglésies romanguin tancades. Al costat oest s'alça un campanar. Inicialment era de cadireta, però després el van construir en una torre. S'accedeix per una escala exterior accessible per tothom. Des de dalt hi ha unes vistes fantàstiques que val la pena veure-les.

Continuar per la carretera fins trobar el trencall de Palera. Des seguida s'arriba al Sant Sepulcre de Palera. Es va constituir com un gran centre de pelegrinatge. S'hi podien aconseguir indulgències com les que s'obtenien per visitar Terra Santa perquè estava directament relacionat amb el Sant Sepulcre de Jerusalem. És un dels edificis més notables de l'art romànic del comptat de Besalú.

El Sant Sepulcre està al costat del Claustre de Palera i de l'Església de Santa Maria de Palera. L'església data de 1834 i tampoc la vaig poder veure per dins. L'entorn es súper agradable. Hi destaco la pallissa en la que hi vaig estar jugant una mitja hora llarga! El claustre l'han reconvertit en un restaurant molt curiós i al que tinc ganes d'anar-hi un dia. La pau que es respira allà no té preu.

Tornar a la carretera i anar direcció Beuda. El poble és una plaça i poc més. No em vaig trobar ni una sola persona al carrer. La plaça de l'església de Sant Feliu de Beuda és moníssima. Estava tancada, però sé que tornaré per veure-la doncs les fotos que he vist de dins em provoquen molt.

Una bona opció és llogar un vehicle per fer el recorregut. Son pocs kilòmetres de carretera en bon estat i tot està a prop. La visita és de gran interès.

Si necessiteu i/o voleu ajuda en la organització de l'escapada, no dubteu en enviar-me un mail!

Duració:

Es pot fer a peu o en cotxe.
La duració de l'escapada depén de l'elecció que es faci. Jo la vaig fer en cotxe. En un matí es pot fer sencera.


Nens

Sense problemes.


Animals

Sense problemes.


Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *