• Menu
  • Menu

Escapada Parque Nacional Tikal


Escapada Parque Nacional Tikal

Accès

Vaig anar en avió des de Ciudad de Guatemala a Flores i després en cotxe fins al Parque Nacional Tikal.


Tikal
Flores (Guatemala)

Després de passar uns dies a Ciudad de Guatemala i a la meravellosa Antigua, vaig agafar un vol local a La Aurora International Airport (a Ciudad de Guatemala) direcció al Aeropuerto Internacional Mundo Maya (a Isla de Flores). El vol és molt curt. Vaig sortir a les 6:30h del matí i vaig arribar a destí a les 07:30h.

Ho vaig contractar tot (vol, guia i hotel) amb Tag Airlines. Tenen diferents tours cap a Tikal, El Mirador, Yaxhá amb opcions molt interessants. Inclús tenen excursions amb helicòpter pels volcans. Sincerament, em vaig quedar amb les ganes de fer-ne alguna d'aquestes últimes!

Des de l'aeroport de Flores cal recórrer uns 60Km per carretera, que es recorren en una hora aproximadament, per arribar al Parque Nacional Tikal. És un dels reclams turístics més importants del país. Es va descobrir el 26 de Febrer de 1848 i es va declarar com Parque Nacional y Sitio de Patrimonio Mixto de la Humanidad al 1955. Es una de les vuit zones nucli Reserva de la Biosfera Maya i una de les més grans ciutats de la civilització Maya. Diuen que té 352 aus, 105 amfibis i rèptils, 155 mamífers, 535 papallones, 185 arbres i 41 fongs. El que més em va impactar va ser els micos saltant pels arbres i una taràntula a un pam del meu peu!

Tikal està situat a la regió del Petén, que és una de les zones més salvatges de Guatemala. És una zona molt frondosa i sense masses carreteres. La carretera per accedir al Parc Nacional és sense asfaltar i no està en masses bones condicions. En el recorregut vaig visitar botigues d'artesania molt maques.

El cotxe s'ha de deixar al pàrquing i el recorregut per la zona arqueològica s'ha de fer caminant. La majoria de l'antiga ciutat està coberta encara per la frondosa selva. Sense saber el que m'esperava... el tram inicial ja em va fascinar! Arbres enormes estan farcits de nius i d'aus estranyes. Mai oblidaré els sorolls que vaig sentir allà per primera vegada. 

El primer que es troba al recorregut és el Complejo Pirámides Gemelas. Son dues piràmides idèntiques a l'est i oest d'una petita plaça. La de l'est es troba restaurada i té uns menhirs al davant que li donen un caire elegant. Al nord hi ha un recinte murallat que també està restaurat. És el complex de piràmides bessones més gran de Tikal.

La següent visita és la Plaza Central, on hi ha una esplanada enorme amb dos de les construccions més fotografiades del món. Val la pena seure a la gespa, al mig de la plaça, i estar una estona en silenci contemplant l'espectacle. Suposo que és un pecat que ho digui, però la Acròpolis del Nord és potser el que menys em va impressionar. És bonic, però tenir el Templo del Gran Jaguar (I) o el Templo de las Máscaras (II) al costat, li fan ombra. Aquests dos últims son massa espectaculars. 

Passada l'estona de contemplació (en silenci), recomano pujar al Templo de las Máscaras. Té 38 metres d'alçada. Es puja per unes escales de fusta en perfecte estat. Quan s'arriba a dalt, un es queda mut. Des d'aquí és des d'on es pot gaudir de les millors vistes del Templo del Gran Jaguar i de la Plaza Central. La única pena és la quantitat de gent que hi ha a dalt, però us asseguro que les vistes son espectaculars.

El Templo del Gran Jaguar és un temple funerari construït l'any 700 per la civilització maia, però no es va descobrir fins el Març de 1848. És la principal construcció de Tikal, la ciutat més gran del període maia a la regió del Petén a Guatemala. Es diu així pel jaguar tallat al llinda de la porta principal.

El Templo de las Máscaras també data de l'any 700. Es diu així per les dues màscares que hi ha a l'escala central. Aquest es va utilitzar per diverses cerimònies rituals; però, al seu interior, no s'ha trobat cap tomba ni cap resta funerària. El va construir un governant per la seva dona, retrat de la qual estava al llinda de la part superior del temple i que ara està al Museu d'Història Natural de New York.

Les altres dues visites obligades, dins del Parc, son el Templo de la Serpiente Bicéfala (IV) i Mundo Perdido.  El primer és un temple construït per fer-hi cerimònies funeràries. Està situat al complex N i és reconegut com el més alt de tot Amèrica. No està clara la data de la seva construcció. Hi ha estudis que parlen del 741 i altres del 747. El segon és el complex cerimonial més gran que data del període pre-clàssic; de fet, té 38 estructures repartides en 60.000 metres quadrats. Aquí es troba la piràmide més antiga del Parc. Alguns estudis diuen que es va construir com complex astronòmic.

Em va impactar molt les construccions maies; però he de dir que el recorregut dins la selva per desplaçar-se entre els temples és fascinant. Em sembla que mai havia vist tanta frondositat a les plantes i tants animals junts. 

Vaig acabar el recorregut amb un dinar al restaurant "El Mesón" que està a dins mateix del parc, al mig de la selva. Té un caire ecològic que em va agradar molt. Fa més de 18 anys  que estan servint dinars als turistes. El brou de verdures estava boníssim!

D'allà ja em van portar a l'hotel "La Casona del Lago". El  millor de l'hotel son les vistes i la ubicació. Recomano anar al bar que hi ha al costat de la piscina i fer una copeta mentre es gaudeix de les vistes al Lago Petén Itzá i a la Isla de Flores (illa que em va encantar i de la que faré una publicació a part). Des del mateix hotel vaig anar caminant per la 6ª Avenida (pont que porta a la Isla de Flores) fins el restaurant "La Casa de Enrico". Vaig trigar uns 30 minuts. El lloc és meravellós. Em va encantar. És un restaurant molt petit, amb terrassa a sobre del llac, a on ofereixen bon producte i un servei fantàstic. La tornada a l'hotel la vaig fer amb una barca. De debò que anar a sopar a "La Casa de Enrico" va ser un encert.

Dia molt complert.

Si necessiteu i/o voleu ajuda en la organització de l'escapada, no dubteu en enviar-me un mail!

Si voleu marxar a Guatemala amb la targeta SIM ja comprada, la podeu sol·licitar a Holafly i obtindreu un 5% de descompte per venir de Raconets!

Duració:

Un dia és suficient per veure el Parc.


Nens

Sense problemes.


Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *